Palingaak Korneliske Ykes II ging in 2009 te water. Vele vrijwilligers en jongeren in opleiding hebben met bouwmeester Kees Sars een historisch verantwoorde reconstructie gebouwd van de oorspronkelijke Korneliske Ykes. Niet alleen het werken met hout, de bouwwijze en het opnieuw hebben van een palingaak in Heeg, waren de doelstellingen van deze reconstructie. Iedereen moet kunnen ervaren hoe onze voorvaderen hebben geleefd aan boord en welke ontberingen zij op hun reizen moesten doorstaan.

Het doel is om met de Korneliske Ykes II dezelfde reizen te ondernemen als vroeger. Het mooie van deze gereconstrueerde aak is dat je binnen een minuut vanuit de eenentwintigste eeuw honderden jaren terug gaat in de tijd. In de zomermaanden kunnen gasten dat op vele avonden ervaren wanneer de palingaak tochten maakt op het Heegermeer. Maar eens in de zoveel tijd wil het bestuur van Stichting de Palingaak een heuse handelsreis navaren.

Vaargebied op de Oostzee

Met de reis naar de Oostzee laten we de geschiedenis herleven. Hoe was dat, varen met een palingaak naar de Sont? Welke routes bevoeren de schippers en bemanningen? Welke ontberingen moesten ze doorstaan? Hoe overleefden ze aan boord en wat deden ze als het weer tegenzat? We lezen het vooral in het boek ‘de friese palingaken’ van Jan Zetzema, maar we hebben een dergelijke reis nog niet zelf ervaren. Dat gaat in 2022 veranderen.

De Korneliske Ykes II biedt ons de mogelijkheid opnieuw met een palingaak naar de Oostzee te varen om te ontdekken en te beleven hoe zo’n reis verliep. De Oostzeereis start op 4 juni 2022 en de bedoeling is dat de Korneliske Ykes II op 14 juli terug is in Harlingen om aan te sluiten bij Sail Harlingen.

Palingaken aan de kade in de sneeuw in Denemarken