De Palingaak Korneliske Ykes II is een prachtig stuk historie over eeuwen Friese palinghandel met levende paling naar London en vanuit de Oostzee.

 

In 2019 voer de Korneliske Ykes II naar Londen. Voor het eerst in 80 jaar lag er weer een palingaak in de Engelse hoofdstad. Een unieke gebeurtenis en een even unieke belevenis. U kunt de avonturen van de Korneliske Ykes II teruglezen in het boek over de reis.

Palinghandelaren dreven palinghandel met Londen. De vraag naar Friese paling die van zeer goede kwaliteit was, was op enig moment zo groot, dat de vangst ervan in Friesland niet meer aan de Engelse vraag kon voldoen. Palingaken voeren daarom van september tot januari -in de winter!- soms wel vijf keer op en neer naar de Oostzee om daar paling in te kopen voor de handel met Engeland. Denen en Zweden vingen hun paling vooral op de Sont, tussen Kopenhagen en Malmö en ten noorden daarvan. Met staand want en daarin diverse fuiken vingen de Scandinaviërs op de ondieptes tot wel 10.000 pond paling in één nacht.

Friese palinghandelaren dreven handel met vissers in onder andere Vedbaek, Rungsted, Helsingør, Villingebaek, Gilleleje, Råå, Frederica en Kolding. Het laden van 20.000 pond paling nam een aantal dagen in beslag en zodra de bun van een aak vol zat, begon de terugtocht naar huis. De snelste handelsreis naar de Sont duurde 14 dagen. In het begin voeren de aken zonder motor door het Kielerkanaal en zeilden ze zuidelijk langs de Deense eilanden de Sont in. De Korneliske Ykes had in haar laatste jaren een motor en kon deze handelsreis daardoor sneller volbrengen. In Stavoren sorteerden en losten ze de paling. Die werd vervolgens weer in andere palingaken overgezet voor de handel met Londen. Een efficiënt, maar hard continubedrijf.

Na de succesvolle historische reis naar Londen, is het tijd om in 2022 de reis naar de Oostzee opnieuw te maken.


Palingaken Heeg en Korneliske Ykes in Denemarken aan de kade in de sneeuw.