Stichting De Palingaak is de trotse eigenaar van de palingaak Korneliske Ykes II. Met inspanning van vele vrijwilligers, professionals en heel veel bedrijven, fondsen en stichtingen die de bouw van de palingaak mogelijk hebben gemaakt, gleed in 2009 na jaren van voorbereiding en bouwen de reconstructie van de Korneliske Ykes van de helling af. Hiermee is de historie weer tastbaar en kunnen oude tijden opnieuw worden beleefd!

Stichting De Palingaak draagt sinds 2009 zorg voor dit historische schip en slaagt erin aan vele gasten het verhaal over de roemruchte palinghandel te vertellen. In de zomer zet de aak op vele avonden koers naar het Heegermeer om gasten te laten ervaren wat het betekende om met zo’n groot schip te varen. Het schip zelf is indrukwekkend en ook de bouw ervan spreekt zeer tot de verbeelding. Het vele zware hout en een robuuste constructie van dikke spanten en inhouten boezemen ontzag in, helemaal wanneer gasten zich bedenken dat het schip door mensenhanden is vervaardigd.

De Palingaak Korneliske Ykes II is een echte Palingaak! Zij is in 2019 voor het eerst in London geweest! De palingaak vaart heel veel en heeft nu ook het zilte nat van het kanaal geproefd. Het plan om met de Korneliske Ykes II naar Engeland te varen, de Theems op naar de oude vaste ligplaats vlak voorbij de London Tower Bridge, de zogenaamde ‘Dutch Mooring’, is uitstekend geslaagd! Dat smaakt naar meer en daarom gaan we in 2022 naar de Oostzee, het gebied waar de palingaken in het najaar paling inkochten om de voorraden in Heeg weer aan te vullen voor de transporten naar Londen.

Met het opnieuw maken van historische reizen, beleven we de geschiedenis keer op keer. Ga voor meer informatie naar https://www.palingaak.nl/, de website van de stichting.